fbpx

Fort Jiu Jitsu

Khabib Nurmagomedov rvacke usi

Kako nastaju rvačke uši i kako ih tretirati?

Da biste bolje razumeli kako efikasno tretirati rvačke uši, važno je znati kako dolazi do ove poznate povrede.

Rvačko uvo je povreda koja je usko povezana sa rvačkim sportovima kao što je BJJ. Kada uši dožive tupu traumu od udaraca, konstantnog trenja ili se jednostavno dovoljno jako savijaju prilikom bežanja iz gušenja, hrskavica u uhu puca i uvo bubri.

To dovodi do hematoma, što je nakupljanje krvi koja se zgrušava i blokira dotok hranjivih materija u uvo. U slučaju blokade dotoka krvi, pogođena hrskavica može umreti i presaviti se. Konačno, zbog ožiljnog tkiva, uho poprima oblik karfiola.

Borci čiji se stil borbe bazira na donjoj poziciji, imaju manje šanse da razviju rvačko uvo, dok oni koji preferiraju rvanje i gornju pozicije češće podležu ovoj povredi.Konor Megregor rvacko uvo

Prevencija Rvačkog Uva

Treniranjem rvačkih sportova ne znači da ćete sigurno razviti rvačke uši. Pucanje hrskavice može se sprečiti uz pomoć štitnika za uši (headgear) i raznih drugih metoda.

Ako vam je uvo crveno i stalno vas boli nakon svakog sparinga to je indikator da će vam hrskavica pući pre ili kasnije ako ne preduzmete neophodne mere predostrožnosti. Naprotiv, neki ljudi nikada ne osete nijedan od ovih simptoma i nikada ne razviju rvačke uši.

Najbolji način da sprečite ovu povredu je korišćenje štitnika za uši. Najčešći tip štitnika je onaj koji redovno koriste rvači; onaj koji se sastoji od plastičnih spoljašnjih školjki. Međutim, nisu svi ljubitelji takvih štitnika.

Postoje i štitnici napravljeni od tkanine, koji imaju integrisanu penu unutar štitnika koja efikasno sprečava traume i pomaže u sprečavanju rvačkog uva. Imajte na umu da nabavite štitnike koje pravilno pristaju vašoj glavi. Ako su previše labavi, onda su vaše uši sklone povredama zbog trenja.

Iako je jedina garancija za sprečavanje rvačkog uva da potpuno prestanete sa treningom jer nijedna druga metoda nije 100% sigurna, možda biste želeli da to ostavite kao poslednje sredstvo.

Kako Tretirati Rvačke uši?

Svaki put kada se krv počne nakupljati u uvu, uzmite led za smanjenje otoka, iglu i špric i zamolite nekoga da vam pomogne u dreniranju krvi koja se nakupila. Sledeći korak je da stavite nešto na uvo i obmotate glavu zavojem kako biste naneli pritisak na povređeno uvo i smanjili koagulaciju.

Ako se tečnost i dalje nakuplja u uvu sutradan, nemojte se brinuti, to je uobičajeno. Jednostavno ponovite ovaj postupak. Takođe, narednih dana stavljajte led na uvo kako biste smanjili oticanje.

Ako i dalje želite da trenirate nakon završetka prethodna dva koraka, izbegavajte sparing, a ukoliko želite da radite sparing obavezno nosite štitnik za uši. Koristite ovu metodu svaki put kada vam se uvo povredi kako biste smanjili nepotrebna oštećenja.

Poslednje sredstvo je plastična operacija poznata kao otoplastika koja ispravlja izgled oštećenih ušiju. Tokom ovog postupka, hirurg ili uklanja deo hrskavice ili oblikuje uvo pomoću šavova.

Da Li Rvačko Uvo Ostavlja Posledice?

Do sada ste se možda pitali da li postoje neke posledice osim deformisanog izgleda ušiju. Rvačko uvo nema nikakvih ozbiljnih posledica i one su uglavnom estetske prirode. Međutim, postoje neke posledice koje treba uzeti u obzir.

Komplikacije koje idu uz ovu povredu variraju od nemogućnosti korišćenja slušalica do potpunog ili delimičnog gubitka sluha u retkim i ozbiljnijim slučajevima. Još jedna posledica potpuno razvijenog rvačkog uva je mala  ali konstanta bol i povremeno ispuštanje tečnosti.

Imajući sve ovo u obzir, mnogi smatraju da je ova povreda orden. Mnogi jedva čekaju da je dobiju. Tačno je da rvačke uši mogu biti znak da je neko borac, međutim, to nije dokaz koliko je neko dobar, jer pojedinci mogu da razviju rvačke uši nakon samo nekoliko meseci treninga, a drugi nikad.

Zaključak

Rvačke uši su povreda kao i svaka druga, i kao i kod svake druge povrede, treba preduzeti neophodne mere predostrožnosti da se spreči, a ako prevencija ne uspe, treba je lečiti adekvatno.