fbpx

Fort Jiu Jitsu

10 Najboljih BJJ Boraca U Istoriji UFC-a

Borci s brazilskim jiu-jitsom (BJJ) imaju značajan uticaj na svet mešovitih borilačkih veština (MMA). Ljubitelji UFC-a su proteklih godina imali prilike da gledaju neke od najboljih BJJ majstora unutar oktagona, i mnogi od njih su ostavili veliki trag na sport i postali miljenici publike. U ovom članku govorimo o karijerama deset najboljih BJJ boraca u istoriji UFC-a, njihovim tehničkim veštinama, značajnim pobedama i uticaju na sport. 

Royce Gracie (15-2-3)

royce gracie bjj min
Royce Gracie je jedan od najuticajnijih boraca u istoriji UFC-a. Rođen 12. decembra 1966. godine u Brazilu, Gracie potiče iz legendarnog porodičnog klana Gracie, koji je poznat po razvoju brazilskog jiu-jitsua (BJJ). Sa svojim izuzetnim veštinama i taktikom, Royce je promenio pejzaž borilačkih veština i znatno popularizovao BJJ. Njegovi trijumfi obuhvataju pobede nad ikonama kao što su Ken Shamrock, Kimo Leopoldo i Gerard Gordeau.

Najveće dostignuće Royce-a Graciea je osvajanje UFC 1 turnira 1993. godine, gde je učestvovao kao predstavnik BJJ-a i Gracie porodice. Na ovom turniru Royce se suočio sa dosta krupnijim i snažnijim protivnicima, ali je uz pomoć poznavanja parterne borbe uspeo da ih savlada. Pobeda na ovom turniru je bila veoma značajna za razvoj BJJ-a i dokazala je njegovu efektivnost u realnoj borbi.

UFC karijera Roycea Graciea obuhvata ukupno 12 borbi, sa izuzetnim skorom od 11 pobeda i samo jednim porazom. Jedna od najznačajnijih borbi u karijeri Roycea Graciea je njegov trijumf nad Kenom Shamrockom na UFC 1 događaju 1993. godine. Nakon ove borbe, Royce Gracie je u finalu pobedio Gerarda Gordeau-a i osvojio prvi UFC turnir, čime je pokazao da je tehnika i veština bitnija od sirove snage i ostavio neizbrisiv trag u MMA sportu.

Demian Maia (28-11)

demian maia bjj min

Demian Maia je istaknuti brazilski borac i priznati majstor brazilskog jiu-jitsua (BJJ) koji je ostavio dubok trag u svetu MMA sporta. Rođen 6. novembra 1977. godine, Maia je stekao reputaciju kao jedan od najboljih boraca u parteru, čiji su zahvati i submisije postali legendarni.

U svojoj MMA karijeri, Demian Maia je postavio impresivan rekord. Ostvario je ukupno 28 pobeda, uključujući trijumfe nad poznatim imenima poput Chaela Sonnena, Carlosa Condita i Jorgea Masvidala. Njegov zapanjujući skor od 14 završnica submissionom svedoči o njegovoj izuzetnoj veštini na zemlji.

Jedna od najvažnijih pobeda u Demianovoj karijeri dogodila se 2017. godine kada je savladao Jorgea Masvidala. Ta pobeda je bila njegova sedma uzastopna, i nakon nje je dobio priliku da se bori za titulu UFC šampiona. Demian Maia je u ovoj borbi demonstrirao impresivnu kontrolu i uspešno nametnuo svoj stil protiv snažnog i iskusnog Masvidala.

Pored njegovog uspeha u MMA sportu, Demian Maia je takođe bio i izvrstan BJJ takmičar. U svojoj BJJ karijeri, čak tri puta je bio šampion sveta. Takođe, Demian Maia je osvojio i najprestižniji grappling turnir ADCC 2007. godine.

Antonio Rodrigo Nogueira (34-10-1)

antonio nogueira bjj min

Antônio Rodrigo Nogueira, poznat kao „Minotauro“, je legendarni brazilski borac koji je ostavio trajni pečat u svetu MMA-a. Rođen 2. juna 1976. godine, Nogueira je postao poznat po svom izuzetnom umeću u borbi na zemlji i neustrašivosti u oktagonu. Nogueira je bio poznat po svom neumornom duhu i sposobnosti da se oporavi čak i kada ga je većina ljudi otpisivala.

U svojoj MMA karijeri, Antônio Rodrigo Nogueira je ostvario impresivan rekord. Sa preko 40 borbi, došao je do 34 pobeda, uključujući trijumfe nad poznatim imenima poput Randya Couturea, Mirka „Cro Copa“ Filipovića i Tima Sylvia. Jedna od najznačajnijih pobeda u Nogueirinoj karijeri dogodila se 2008. godine, kada je osvojio privremeni pojas u teškoj kategoriji UFC-a pobedivši Tima Sylviu. Taj trijumf je bio dokaz Nogueirinog neverovatnog mentalnog i fizičkog otpora, jer je uspeo da se vrati iz teške situacije i natera protivnika na predaju.

Antônio Rodrigo Nogueira je pored UFC-a nastupao i u PRIDE organizaciji, gde se borio sa nekim od najvećih velikana i pionira MMA sporta. Njegov pristup borbi i nepokolebljiva hrabrost ostaju nezaboravni, a Nogueira će ostati upamćen kao jedan od najvećih teškaša u istoriji MMA-a.

Fabricio Werdum (24-9-1)

fabricio werdum bjj min

Još jedan teškaš koji je u UFC-u demonstrirao svoje znanje u parteru je Fabricio Werdum. Rođen 30. jula 1977. godine, Werdum je izgradio svoj put ka vrhu teške kategorije svojim impresivnim veštinama, izuzetnom kondicijom i neustrašivim pristupom borbi. Werdum je borilačku karijeru započeo kao BJJ borac, gde je čak 4 puta bio šampion sveta, a 2 puta je uspeo da osvoji prestižni grappling turnir ADCC 2007. i 2009. godine.

Jedan od najvažnijih trenutaka u karijeri Fabricija Werduma bio je trijumf nad velikim Fedorom Emelianenkom 2010. godine. Werdum je prekinuo nepobedivi niz Emelianenka i naneo mu prvi poraz u više od deset godina. Taj trenutak je proslavio Werduma i učinio ga jednim od najopasnijih teškaša na svetu.

U MMA karijeri, Fabricio Werdum je ostvario brojne pobede i ostavio neizbrisiv trag. Sa ukupno 24 pobede, uključujući trijumfe nad imenima kao što su Cain Velasquez, Mark Hunt i Travis Browne, Werdum je zaslužio svoje mesto među elitom teške kategorije. Jedna od najznačajnijih pobeda u Werdumovoj karijeri bila je u borbi za šampionat teške kategorije protiv Caina Velasqueza 2015. godine. Werdum je ostvario senzacionalnu pobedu “giljotinom” i postao prvak UFC-a.

Frank Mir (19-13)

frank-mir-bjj-borac

Frank Mir je američki borac koji je ostavio dubok trag u svetu MMA-a i koji se borio u teškoj kategoriji. Rođen 24. maja 1979. godine, Mir je poznat po svojim impresivnim veštinama u borbi na zemlji i borbenom iskustvu.

U svojoj bogatoj karijeri, Frank Mir je ostvario značajne rezultate. Sa preko 30 borbi, Mir je ostvario 19 pobeda, uključujući trijumfe nad borcima kao što su Antonio Rodrigo Nogueira, Brock Lesnar i Mirko „Cro Cop“ Filipović. Najznačajnija pobeda u karijeri Frank Mir-a dogodila se 2004. godine kada je savladao Antônio Rodrigo Nogueiru i postao prvak teške kategorije UFC-a. Ta pobeda je označila veliku prekretnicu u Mirovoj karijeri i pokazala njegovu sposobnost da se nosi sa vrhunskim borcima.

Pored uspešne MMA karijere, Frank Mir je takođe bio i uspešan BJJ borac, gde je uspeo da osvoji Pan Američko prvenstvo. Takođe, oprobao se i u profesionalnom boksu.

BJ Penn (16-14-2)

bj-penn-bjj

BJ Penn, poznat kao „The Prodigy“, je legendarni borac lake kategorije koji je obeležio svet MMA-a svojim talentom i veštinama. Rođen 13. decembra 1978. godine, Penn je postao jedan od najuspešnijih i najpriznatijih boraca svoje generacije. U svetu BJJ-a, BJ Penn je poznat po tome što je uspeo da dobije crni pojas za samo tri godine aktivnog treninga. Nakon čega je uspeo i da osvoji svetsko prvenstvo u BJJ-u 2000. godine.

U MMA karijeri, BJ Penn je ostvario značajne uspehe. Sa više od 20 borbi, ostvario je 16 pobeda, od čega čak 13 prekidima, uključujući trijumfe nad borcima kao što su Matt Hughes, Sean Sherk, Takanori Gomi i Kenny Florian. Najbitnija pobeda u Pennovoj karijeri dogodila se 2004. godine kada je osvojio pojas u welter kategoriji UFC-a savladavši MMA legendu Matta Hughesa.

Mnogi poznavaoci MMA sporta smatraju da je BJ Penn jedan od najtalentovanijih i najboljih boraca u istoriji lake kategorije i UFC-a. A pored lake kategorije, Penn je poznat i po tome što se borio i sa znatno težim borcima u drugim kategorijama. Takođe, BJ Penn je jedan od retkih boraca koji su uspeli da postanu šampioni u dve težinske kategorije.

Georges St-Pierre (26-2)

georges-st-pierre-bjj

Sledeći na našoj listi je Georges St-Pierre, poznatiji kao „GSP“, koji je ostvario nezaboravno nasleđe u svetu MMA-a i koji se smatra jednim od najboljih boraca svih vremena. Rođen 19. maja 1981. godine, St-Pierre je bio sinonim za izuzetnost i dominaciju u oktagonu. Iako ga mnogi pamte kao izvrsnog udarača, GSP je važio za jednog od najboljih parteraša svog vremena. Njegov kvalitet potvrđuje i to što je nosilac crnog pojasa, a isti mu je dodelio legendarni trener BJJ-a John Danaher.

U svojoj izuzetnoj MMA karijeri, Georges St-Pierre je ostvario izvanredne rezultate. Došao je do 26 pobeda, uključujući trijumfe nad vrhunskim borcima kao što su Matt Hughes, B.J. Penn, Mike Bisping, Josh Koscheck, Nick Diaz, i Carlos Condit. George je takođe uspeo da postane šampion u dve težinske kategorije, velter i srednjoj.

Jedna od najvažnijih pobeda u St-Pierreovoj karijeri bila je protiv Matta Hughesa 2006. godine. Tada je postao šampion velter kategorije UFC-a, a kasnije je taj pojas odbranio više puta. St-Pierreov doprinos MMA-u ostaje neizbrisiv, a on će zauvek biti upamćen kao jedan od najvećih boraca u istoriji ovog sporta.

Ronaldo Jacare Souza (26-10-1)

ronaldo-jacare-souza

Još jedan legendarni BJJ borac koji je uspeo da stigne do samog vrha UFC-a je Ronaldo “Jacare” Souza. Rođen 7. decembra 1979. godine, „Jacare“ će ostati upamćen kao jedan od najdominantnijih parteraša u istoriji UFC-a i MMA sporta generalno. Sam nadimak “Jacare” na portugalskom znači alligator, što i opisuje njegov brutalan stil borenja i agresivnost. U BJJ karijeri je ostvario zapanjujuće rezultate i čak 3 puta je bio šampion sveta. Takođe, 2 puta je uspeo da osvoji prestižni ADCC turnir 2005. i 2009. godine.

U svojoj karijeri MMA karijeri, Ronaldo Souza je ostvario fenomenalne rezultate. U preko 30 borbi, uspeo je da dođe do 26 pobeda, a na tom putu ostvario je impresivne pobede nad borcima kao što su Gegard Mousasi, Vitor Belfort i Chris Weidman. Najznačajnija pobeda u njegovoj karijeri bila je u borbi protiv Chrisa Weidmana 2018. godine. Iako je borbu gubio na poene, pokazao je hrabrost, izdržljivost i veštinu u meču protiv jednog od najboljih boraca srednje kategorije i nokautom došao do pobede.

Nate Diaz (21-13)

nate-diaz-bjj

Jedan od najpopularnijih boraca na ovoj listi i miljenik ljubitelja MMA sporta je Nate Diaz. Rođen 16. aprila 1985. godine, Diaz je postao jedan od najprepoznatljivijih lica u svetu MMA-a, a njegova srčanost i atraktivan stil borenja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Iako je kroz karijeru pokazao sjajne udaračke sposobnosti, Nate Diaz je poznat i kao izvrstan “submission artist” i ima čak 12 pobeda submission završnicama. Nosilac je crnog pojasa u BJJ-u, a isti je dobio od njegovog trenera Cesar Gracie-a.

Kroz svoju MMA karijeru, Nate Diaz je uspeo da ostvari 21 pobedu . Trijumfovao je nad borcima kao što su Conor McGregor, Donald Cerrone, Tony Ferguson i Anthony Pettis. Najznačajnija pobeda u Diazovoj karijeri bila je protiv Conora McGregora 2016. godine. Nate je tada iznenadio svet MMA-a nakon što je u uzbudljivoj borbi uspeo da savlada Conora RNC gušenjem i nanese mu prvi poraz u UFC-u.

Charles Oliveira (33-9-1)

charles-oliveira-bjj

Poslednji borac na našoj listi je donedavni šampion lake kategorije i borac sa najviše submission završnica u istoriji UFC-a Charles “Do Bronx” Oliveira. Rođen 17. oktobra 1989. godine, Oliveira će ostati upamćen kao jedan od najatraktivnijih predstavnika BJJ-a u istoriji MMA sporta. 

U svojoj karijeri, Charles Oliveira je ostvario impresivne rezultate. Izlazio je kao pobednik 33 puta, a od toga je čak 30 puta slavio prekidom. U karijeri se borio sa nekim od najboljih boraca svoje generacije i trijumfovao je nad borcima kao što su Dustin Poirier, Justin Gaethje, Kevin Lee, Tony Ferguson i Michael Chandler. Najvažnija pobeda u Oliveiraovoj karijeri bila je protiv Michaela Chandlera 2021. godine kada je postao UFC prvak u lakoj kategoriji. Iako je umalo bio nokautiran u prvoj rundi, Charles je uspeo da pokaže neverovatnu izdržljivost i želju i dođe do pobede u drugoj rundi.

Sam nadimak “Do Bronx” predstavlja život ovog borca i njegovo odrastanje u faveli. “Do Bronx” znači “Iz Bronksa” i Oliveira ovim nadimkom pokazuje svetu ko je i odakle je i predstavlja svoju favelu. Od svih boraca sa liste Charles Oliveira je i dalje aktivan u UFC-u a sledeći meč koji ga očekuje je protiv Beneil Dariusha.

Zaključak

BJJ borci su ostavili dubok trag u istoriji UFC-a. Njihove veštine na zemlji i sposobnost da kontrolišu protivnike doneli su im mnoge uspehe. Svi borci sa ove liste su svaki na svoj način doprineli razvoju sporta i inspirisali buduće generacije BJJ boraca. Njihova nasleđa će zauvek ostati deo istorije UFC-a i MMA-a uopšte.

Ukoliko vam se svideo članak zapratite Fort Jiu-Jitsu na društvenim mrežama za još zanimljivog sadržaja!